Asmus Nørreslet dansk bjergguide
Home >Alpin klatring med privat UIAGM guide
Alpin klatring - private ture i bjergene omkring Chamonix og i Alperne generelt

Privat alpin guidning - alle niveau'er - se her
Klatrestil
Rute valg
Alpin klatring med en guide
Klatrestil
Vejr og vind
Deltagelse

"The birthplace of alpinism", "The mecca of climbing". Kært barn har mange navne. Chamonix er alpernes mest besøgte bjergby og her finder man et usædvanligt stort antal af høj kvalitets ruter i alle kategorier og sværhedsgrader.

En god og interessant alpin rute kan foregå på klippe, sne og is eller i en kombination af alle elementer. Ved alpin klatring tales der om at "vejen er målet". Alperne er kendt for en lang række af uovertrufne kvalitetsruter, der findes på kendte toppe, såsom Mont Blanc, Matterhorn og Eiger, men også på en lang række mindre kendte og frekventerede toppe.

I Chamonix er det et netværk af høje kabelbaner der giver en helt uovertruffen adgang til det alpine univers, og det er muligt at lave højalpine dagsture med tidlig start fra liften. Andre ture involverer overnatning i traditionelle bjerghytter. Det kan være ture hvor anmarschen er lang og en tidlig start kræves.

Er enkelte interesseret i at klatre udenfor Chamonix kan vi også arrangere dette. Af andre interessante gode alpin ruter udenfor Chamonix kan bl.a. nævnes:

Eiger via Mittelegi graten
Matterhorn via Hörnli og Leon graten
Piz Badille via Nord-graten.
Piz Bernina via Biancograt

Rute valg

Med mange års kendskab og erfaring med klatring og bjergbestigning omkring bjergene i Chamonix og Alperne kan vi være behjælpelige med et forslag for et program, der passer til dine/jeres ønsker.

For de højeste alpine ruter i Alperne kræves der op til 2-3 dages akklimatisering forud for bestigningen. Forud for en sådan tur vil vi altid lave spændende og interessante trænings og akklimatiserings ture, der passer til det mål vi har sat for os.

En første dag med guiden vil altid være på en tur i relativ nærhed af liften og på et niveau hvor guiden er sikker på at deltageren kan klare sig. Denne "test" dag vil for guiden være en mulighed for at se deltagerne an og evt. justere programmet så det bliver optimalt for gruppen med hensyntagen til de aktuelle vejrforhold og forholdene på bjerget.

Alpin klatring med guide

Sværhedsgraden og længden på de ruter vi ønsker at lave bestemmer hvor mange deltagere der kan være pr guide. På sværere ture klatrer vi i små grupper og er maksimalt 2 deltagere per guide.

Vi tænker på klatre "let" og kun have det absolut nødvendige udstyr med. Man siger "light is fast" og "speed is safety". Og der er noget om det!

På turene vil guiden klatre først og lede ruten. Hovedårsagen hertil er for at overholde en tidsramme, der defineres af rutens karakter, vejret og deltagernes fysik. Dermed ikke sagt at deltageren bare følger "i hælene" på guiden og ikke lærer noget.
Det er derimod en chance for deltageren at få skubbet sine grænser og samtidigt samle op på teknikker og fif, og samtidigt opleve hvordan en rute på det valgte niveau foretages med den bedste sikkerhed.

I Alperne har "privat guidning" på alpine ruter altid eksisteret og er ofte en måde for klatrere, der ikke nødvendigvis bor i Alperne, at finde en kompetent makker. Der er eksempler på klatrere der igennem en lang årrække altid vender tilbage og klatre med den samme guide. Efter flere klatre-ture sammen udvikles der ofte en tillid, forståelse og venskab, der skaber fundament for en karriere med flotte og spændede bestigninger.

Klatrestil

Vi klatrer så "frit" som muligt, altid indbundet i reb og med fokus på sikkerhed og den bedste oplevelse. Til sikring anvendes klem-kiler, friend, isskruer, bolte og slynger. Er der enkelte meget svære passager kan det være nødvendigt at trække i en bolt eller en slynge, men vi undgår at klatre længere passager på faste reb.
Ved "fri-klatring" bruger vi vores teknik og styrke til at overkomme alt fra lette til komplicerede passager. Ved gentagen klatring og træning øger man sit klatre-niveau og kan foretage sværere bestigninger.

Nedstigninger fra en rute foregår som oftest via en lettere normal-vej eller ved abseil.

Vejr og vind

Vejrforhold og de aktuelle forhold i bjergene er vigtige parametre at tage hensyn til ved alpin klatring. Vi vil altid forsøge at klatre de mest spændende ture, der passer gruppens ambition og niveau. Er vejret meget dårligt kan det være nødvendigt at "skifte" bjergmassiv og køre til bedre vejr.

Krav for deltagelse

Det er muligt at lave ruter i alle sværhedsgrader, og kun basale alpine kundskaber kræves for at deltage på de letteste alpine ruter.

For sværere alpine ruter kræves det at deltageren allerede har klippe- og alpin-klatre erfaring til et niveau, der passer den valgte rute.

Det er en forudsætning at deltageren er i god form og ved godt helbred for alle ture.

For lettere bestigninger og en start på bjergbestigning og alpin klatring anbefaler vi vores "Bjergbestigning Introduktions" kursus.

For dem der har gennemgået et klippe-klatring/sikrings kursus og ønsker særlig fokus på at lære de alpine teknikker fra grunden er vores "Alpin Introduktions" kursus det bedste valg.

Det er dog muligt at engagere guiden for en privat indførsel til alpin klatring med de samme mål som gruppeturene "bjergbestigning introduktion" og "Alpin kursus". Vi kan da i det tempo som kunden ønsker over flere forskellige ture og kurser bygge på med færdigheder og erfaring.

Indkvartering i dalen

Vi anbefaler deltagere at booke sig ind på den hyggelige pension Bellevue Alpine Lodge i Vallorcine. Her både sover og spiser man godt til rimelige priser.

Bellevue kan bookes igennem os for overnatning i 2-4 personers værelser til en pris af 70 euro/nat på halvpension.

Dem der ønsker at bo mere centralt nede i Argentiere/Chamonix er der rige muligheder i alle kategorier. Check vores "indkvarterings" side for ideer. Det kan være en god ide for enkelte personner eller små grupper der ønsker lidt mere liv om aftenen.

Er vi udenfor Chamonix vil vi som oftest vælge at bo i bjerghytter eller hotel i dalen.

Hytter

Vi har hverken inkluderet hytte udgifter for guiden eller deltagerne i dags-prisen. Da vi ikke altid har brug for at lave hytte-nætter er det bedst for kunden således. Deltageren betaler kun hytte-udgifter for sig selv og guiden såfremt de forekommer.

Mange ruter og bjerge kræver dog flere dage for bestigningen. Vi vil da som oftest bruge en dag på tilgang til hytten, så vi kan starte tidligt næste dag og have god tid til bestigningen.

Vi vælger altid at bo på halvpension, hvor morgenmad og aftensmad er inkluderet. Regn med en udgift på ca 110 euro/nat (1 deltager + guide) og 170 euro (2 deltagere + guide) for overnatning på halvpension.

Man sover i sovesale og de fleste hytter kræver at man medbringer egen lagenpose. Der er altid madrasser, tæpper og hovedpude. Vi har derfor ikke brug for soveposer.

Alpin-klub medlemmer kan med fordel medbringe deres medlems-kort med for reduktion i hytterne. Det skal være en klub der har "reciprocitet", og være mærket for at gælde ift. til rabat. De deltagere, der har mulighed for denne rabat vil få rabatten refunderet.

Lifter

Vi benytter lifterne til at komme let og hurtigt op i terrænet så vi kan få det meste ud af vores tid sammen. Lifterne i Chamonix koster fra imellem 25-45 euro per tur-retur billet. Er man nede flere dage (3 dage eller mere) og regner med at bruge lifter hver dag kan man med fordel købe et såkaldt "Multi-pass".

Transport

Er vi udelukkende i Chamonix er der ofte ikke behov for anden transport end busser og tog i dalen. Nogle gange kommer vi til at anvende private biler. Anvendes guidens bil skal deltagerne hjælpe til med udgifter til benzin, tunneler osv..

 • Datoer
 • Vi kan arrangere privat alpin klatring hele året. Valget af ture vil dikteres af vejr og aktuelle forhold og hvad der er passer i forhold til sæsonnen.
 • Pris
 • Alpin klatring og bjergbestigning
  Udgiften deles imellem deltagerne

  Antal deltagere Pris (euro/dag)
  1 600
  2 700


 • På længere og sværere ruter vil prisen blive fastsat ift. ruten der klatres.
 • Inkluderet:
  Guidning og instruktion
  Fælles gruppe udstyr (reb, karabinere..)
 • Ekskluderet:
  Her tænkes især på:

  Hytter
  Lifter
  Forsikringer
  Personligt udstyr
  Guidens hytte/lift udgifter
 • Tilmelding
 • Download, udfyld og email vores tilmeldingsformular. Når formularen er blevet godkendt sender vi en regning med oplysninger for indbetaling af depositum og restbeløb. Så snart depositum er betalt er din tur sikret.

  Gå til tilmeldingsformularen >>

  Pdf icon
 • Guide ratio
 • Til alpine ruter er vi maksimum 2 deltagere pr guide.