Asmus Nørreslet dansk bjergguide
Home > Haute Route ski gruppe tur
Haute Route - den klassiske ski-travers imellem Chamonix og Zermatt
Gruppe tur - 6 dage - niveau 3B
En af verdens flotteste klassiske hytte til hytte ture hedder Haute Route og går imellem bjergbyerne Chamonix i Frankrig og Zermatt i Schweiz. Turen byder både på godt højalpint skiløb, spektakulært bjergterræn og hyggelige hytter. Haute Route er i dag en absolut klassiker blandt ski touring entusiaster og bør være på enhver begejstret ski-toures ønskeliste af ruter.

Turen blev første gang foretaget til fods allerede i midten af 1800 årstallet af medlemmer fra den britiske alpin klub, der kaldte turen "The high level route". I 1911 blev turen gået på ski af en gruppe fransk-mænd og i dag anvendes den franske betegnelse "Haute Route Chamonix Zermatt" for turen.

Der findes flere forskellige ruter og mange varianter af Haute Route. Vi har gået Haute Route via alle de klassiske varianter og har valgt den flotte tur via Verbier for vores gruppetur. På denne tur kan vi være op til 6 personer per guide, og ruten byder efter vores mening på den bedste kombination af skiløb, flot skitouring og rigtigt gode hytter.

Deltagelse på Haute Route
Program
Indkvartering i Chamonix
Bjerghytter
Udstyr
Lifter
Valuta

Guide ratio
Taxi undervejs

Deltagelse på Haute Route - Chamonix til Zermatt via Verbier

For at deltage på haute route er det vigtigt at være en habil offpiste skiløber. På turen kan sneforholdende variere meget, og føret kan skifte fra dybsne til tung og våd sne og iblandt bristende skare undervejs. Vi gør alt hvad vi kan for at ramme det perfekte tidspunkt for sneen, men på de lange ture, hvor vi starter højt oppe og rammer dalgangen 2000m længere nede kan sneen variere meget. Det er vigtigt at kunne køre stabilt uden at bruge for meget energi i de forskellige snetyper.

Det er nødvendigt at have tidligere touring erfaring og kende til brugen af det specifikke touring-udstyr. Vores "Chamonix skitouring intro" er et eksempel på et program, der giver folk tilstrækkelig erfaring og er fin forberedelse for f.eks. for Haute Route imellem Chamonix og Zermatt.

For at nyde turen bør deltagerne være i tilstrækkelig god form til at kunne foretage 6-8t touring pr dag. Enkelte dage byder på op til 1200 højdemetre og vi stræber efter at gå 300-400 højdemetre/timen. Etaperne på haute route er ikke alle lige lange, men regn med dage med op til 6-8t touring.

Program

Vores gruppe ture går via den poplurære Verbier variant. Denne rute giver de største chancer for at gennemføre og byder på den bedste kombination af overkommelige dage og godt skiløb.

0. Dag (Søndag). Ekstra dag for interesserede - kan bookes ved tilmelding - Seneste ankomst dag.

Denne dag kan bookes som en ekstra dag for dem der har brug for et "brush-up" inden vi starter på Haute Route om søndagen. Forhør for pris ift til antal af interessede.

Vi tjekker og optimerer udstyret og laver en enkeltdags ski touring i Aig. Rouges i Chamonix. Vi sikrer at alle har niveau til turen og fremfor alt - får en flot skioplevelse, hvor vi kan opfriske teknikker og finder den bedste sne.

1. Dag (Mandag). Fra Grands Montets (Argentiere) - Refuge d'Argentiere / Alt. Refuge d'Albert Premier

Vi har pakket alt dagen inden og tager en tidlig lift mod toppen af Grands
Montets. Det er især vigtigt hvis vi skal hele vejen til Albert Premier hytten. Har man brug for at lave indkøb før starten på Haute Route skal det være gjort allerede om lørdagen.

Vi starter dagen med flot skiløb ned mod Argentiere gletsheren og tourer over mod Argentiere hytten eller den længere tur op over Col du Passon til Albert Premier hytten. Enten 2-3t eller 5-6t.

Om vi går til Refuge d'Argentiere eller Albert Premier hytten besluttes senest dagen inden vi tager afsted.

2. Dag (Tirsdag). Tur til Champex
Vi har idag en meget flot klassisk skitouring dag fremfor os. Ruten går som oftest via Col du Passon (eller Albert Premier hytten) og op over Tour Gletscheren mod Schweiz. Vi krydser Trient Plateauet og har et langt og godt skiløb ned mod Champex. 8t.

3. Dag (Onsdag). Champex - Cabane du Prafleuri
Vi tager en taxa fra champex til Le Chable nedenfor skisports stedet Verbier. Vi tager lifterne igennem terrænnet og starter vores skitur mod Prafleury hytten. Fra Col de Gentianes går vi først over Col de la Chaux, dernæst Col de Momin, hvorefter fint skiløb fører ned mod hytten. 6-7t

4. Dag (Torsdag). Cabane de Prafleuri - Cabane des Dix
Fra Prafleury hytten går vi via Lac des Dix op mod Dix hytten der er flot placeret under den stejle nordside på Mont Blanc du Cheillon. Vi er tidligt af sted og når Cabane des Dix tidlig eftermiddag. Masser af tid til at slappe af. 4-5t.

5. Dag (Fredag). Cabane des Dix - Cabane des Vignettes
I dag er en temmelig hård dag. Vi skal op over Pigne d'Arolla (3700 m), der er turens højeste top. Vi zigzagger op ad gletscheren Tsena Reifen og når toppen efter godt 4 timers ski touring Fra toppen kan vi nu kigge over mod Matterhorn's nordside, hvor vi næste dag står på ski forbi. Vi har et fint skiløb ned mod Cabane des Vignettes. Her kan vi igen nyde en af rutens bedste rösti. 5-6t

6. Dag (Lørdag). Cabane des Vignettes - Zermatt - Vallorcine
I dag har vi en flot og lang tur fra Vignettes hytten henover Col d'Eveque, Col du Mt. Brule og Col de Valpelline. En etape der byder på masser af flot bjergmiljø og særligt godt skiløb nedover den flotte "Stockji"-gletscheren mod Zermatt. En fantastisk flot afslutning på en super skitur i alperne. Vi kører fra Zermatt tilbage til Vallorcine/Chamonix med minibus. 7-8t til Zermatt.

7. Dag (Søndag). Check-out og hjemrejse.

Vi kan også arrangere ture vi de mere krævende varianter såsom "Valsorey" og "Grand Lui". Forhør da specifikt for program og priser og kig på "Privat guidet Haute Route".

Indkvartering i Chamonix

Vi anbefaler at alle forsøger at finde et centralt sted i Chamonix by. Vores erfaring er at folk ofte ønsker at bo i forskellige typer af indkvartering.

Check vores "indkvarterings" side for ideer.

Vi kan inkludere hotel i overnatnings pris og giv lyd hvis det kan have interesse.

Bjerghytter

Undervejs på turen overnatter vi i bjerghytter. I bjerghytterne er overnatningen i fællesrum og hver plads har madras, hovedpude og dyne. Der er krav om brug af lagenpose. Der er altså ikke brug for at tage soveposer og underlag med på turen.

I bjerghytterne bor vi på halvpension. Heri er inkluderet morgenmad og aftensmad. Morgenmaden er som oftest med brød, mysli og et valg imellem kaffe, te og chokolade. Aftensmaden er en tre-retters menu bestående af suppe, hovedret og dessert.

Alle drikkevarer, frokoster og snacks er ikke inkluderet turens halvpension.

Regn med følgende priser i hytterne, der dog kan veksle fra hytte til hytte:

Rösti og omelet ca 18 SFR
1.5L vand ca 10 SFR
Kaffe/Te ca 3-4 SFR
Flaske vin ca 35 SFR
0.5l øl ca 6-7 SFR.

Udstyr

Vi anvender ski touring udstyr på haute route og har en 35-45l rygsæk på omtrent 8kg med os. Heri bærer vi teknisk udstyr, tøj og andet tilbehør. Det er vigtigt at være relativt "minimalistisk" på haute route, da der er intet værre end at slæbe en pukkel til med en rygsæk der er læsset med udstyr man alligevel ikke for brug for.

Erfaring fra tidligere ski touring ture er med til at give deltagerne på haute route en god ide hvad man skal have med. Det er også værd at optimere sit dags-turs ski touring udstyr til let-vægts varianter der er bedre passet til hytte-til-hytte tur.

Udstyrs-liste for haute route:
Pdf icon

Lifter

Undervejs på Haute Route for vi brug for at tage en lift første dag fra Argentiere til Grands Montets (ca 35 euro), lift op igennem Verbier systemet (ca 35 euro). Det kan være at man er nødt til at tage en lift ned til Zermatt hvis der ikke er sne nok hele vejen til dalen. Regn med en udgift på ca 25-30 euro.

De oplyste priser er vejledende, og kan veksle ift. kurs og evt. pris-ændringer, og afhænger i høj grad hvilke lifter vi tager. Vi har valgt ikke at inkludere lifter i prisen, da det giver deltagerne mulighed for kun at betale for de lifter vi aktuelt bruger.

Valuta

På Haute Route er vi udelukkende i Schweiziske hytter og det er godt at tage kontanter med, da ikke alle hytter accepterer kort. Vi kan allerede anden dag på turen hæve ekstra kontakter til turen igennem bjergene.

Guide ratio

På vores gruppetur er vi op til 6 deltagere pr guide og turen kører ved et minimum af 3 deltagere.

Ønsker en privat gruppe der eget program og evt. færre deltagere pr guide kan vi sagtens arrangere dette. Se mere under "Privat Haute Route".

Taxi på haute route

I prisen er inkluderet taxi i forhold til programmet fra Champex til Le Chable (eller Bourg St. Pierre, hvis rute via Valsorey) og taxi fra Zermatt tilbage til Chamonix.

Der er ikke anden taxi inkluderet i prisen. F.eks, er der nogle der hopper fra i løbet af ugen, vil de selv skulle dække deres ekstra transport omkostninger. Det gælder også hvis vi for brug for at tage ekstra taxi ture for at undgå dårligt vejr og forhold.

Generel info om Haute Route - Chamonix til Zermatt på ski

Læs mere om Haute Route på Wikipedia ved at følge dette link >>

 • Datoer 2022
 • Vi regner med at kommer stærkt tilbage med et par gode ture på Haute Route i 2022.

  Som udgangspunkt vil der være ture der kører i uge 13, 14 og 15.

  Jo tidligere vi modtager tilmeldinger, jo større sandsynlighed er der hvert år kan etableres gruppeture.

  Tilmeld jer gerne allerede i løbet af sensommeren.
 • Pris
 • Fra 1750 euro/person*

  Inkluderet:
  5 nætter overnatning i bjerghytter
  Guidning og instruktion i 6 dage UIAGM/IFMGA bjergguide
  Maks 6 deltagere pr guide
  Fælles gruppe udstyr (reb, karabinere..)
  Lån af lavine-sikkerheds udstyr
  Taxi (Champex - Le Chable)
  Taxi (Zermatt - Chamonix)
 • Ekskluderet:
  Overnatning i Chamonix
  Frokoster/drikkevarer
  Lifter
  Personligt udstyr
  Forsikringer
 • * Turens pris afhænger af antal tilmeldte.

  3 personner - 2650 euro/person
  4 personner - 2150 euro/person
  5 personner - 1950 euro/person
  6 personner - 1750 euro/person
 • Tilmelding
 • Download, udfyld og email vores tilmeldingsformular. Når formularen er blevet godkendt sender vi en regning med oplysninger for indbetaling af depositum og restbeløb. så snart depositum er betalt er din tur sikret.

  Gå til tilmeldingsformularen >>

  Pdf icon
 • Guide ratio
  Haute Route via Verbier: 1-6