Norreslet mountaineering & skiing
Home > Mont Blanc info

Mont Blanc information for sommer perioden
Vi modtager mange spørgsmål vedrørende bestigningen af Mont Blanc. Vi har her samlet de vigtigste informationer, der kan være behjælpelige op mod et forsøg på Mont Blanc.

Mont Blanc
Chamonix
Ruter til toppen
Valg af tur - gruppe tur eller privat tur
Sæson
Vejr og vind
Form og fysik
Akklimatisering
Udstyr
Succes rate
Sikkerhed og risici
Mont Blanc uden guide
Kort og litteratur

Mont Blanc 4810m - Central Europas højeste bjerg
Mont Blanc er Centraleuropas højeste bjerg. Den afrundede og isdækkede top er hvert år mål for tusindevis af alpinister fra verden over. Bjerget er en gigant på grænsen imellem Frankrig og Italien, og rager håjt over de omkringliggende tinder. Allerede i 1786 blev Mont Blanc besteget for første gang. Det var franskmændene Doktor Paccard og bjergføreren Jaques Balmat, der som de første satte fod på toppen via en rute op igennem La Junction og Glacier de Bosson.

Turen mod toppen af Mont Blanc foretages via mange forskellige ruter og vil altid byde på mange flotte passager og situationer i et altid imponerende højalpint miljø. Langt de fleste bestigninger foretages via en af de 3 normalveje.

De fleste der går mod toppen af Mont Blanc er i følgeskab med en professionel guide, men der en ingen regel om dette. Erfarne og rutinerede alpinister kan godt gå turen på egen hånd.

Det kræver dog omtanke og grundig forberedelse inden man giver sig i kast med Mont Blanc. En bestigning af Mont Blanc er for dem der er i rigtigt god form og har tidligere alpin erfaring.

For mange er en bestigning af Mont Blanc den mest anstrengende tur de nogensinde har lavet.

Vi har afholdt kurser for bestigningen af Mt. Blanc siden år 2000 og har et indgående kendskab til bjerget via alle normalvejene. Læs videre om vores ture længere nede på denne side >>


Chamonix
Chamonix er den klassiske bjergby, der ligger umiddelbart for foden af bjerget. Mont Blanc er Chamonix's vartegn og hovedattraktion, og udgangspunkt for den største del af bestigninger. Byen Chamonix er et specielt sted, hvor tusindevis hvert år valfarter for at bestige bjerge og klatre flotte granit-vægge. Bjergene omkring Chamonix er i en liga for sig selv og har en lang historie for spektaklære bestigninger og bedrifter, der har været med til fra starten at tegne bjergbestignings histore.
Mont Blanc massivet et fantastiskt område, der er enormt velbeskrevet og har en meget høj koncentration af kvalitetsruter. Tilgangen til bjergene er i Chamonix let tilgængelig med lifter og kabelbaner der transporterer klatrerer og turister i de fleste retninger og højt til tops.
Det er ikke for ingenting at Chamonix kaldes "alpinismens mekka".

Ruter til toppen af Mont Blanc


Der er mange forskellige veje til toppen af Mont Blanc, men de 2 ruter der oftest bliver benyttet til bestigningen, går begge fra Chamonix. Der findes også en mindre befærdet normalvej fra Italien.

Vi beskriver her de 3 ruter som henvender sig til den overvejende del af vores kunder:

3 Mont Blanc rute: Chamonix - Aig. du Midi - Refuge du Cosmique og over de 3 Mont Blanc ruten.
Gouter ruten: Le Fayet/Les Houches - tog til Nid d'Aigle 2372m - Refuge du Tete Rousse og Refuge du Gouter via Arete de Bosses mod toppen.
Aiguilles Grises ruten:

Mont Blanc højder

Til toppen >>


3 Mont Blanc rute - Aig. du Midi - Refuge des Cosmiques - Mt. Blanc du Tacul - Mt. Maudit - Mont Blanc

Denne rute går udelukkende på sne og is og af meget højalpin karakter. Turen er af mange betragtet som vanskeligere end turen via Gouter, men faktum er at det afhænger meget af de aktuelle forhold. På de 3 Mont Blanc ruten er der relativt stejle sne og is passager, der dog kan variere fra år til år. På topdagen har man hele 1500 højdemetre til toppen i modsætning til de 1000 fra Gouter hytten. Tilgangen til Cosmique hytten er første dag ganske beskeden og tager bare 30mn fra toppen af Aig. du Midi. Cosmique hytten er desuden kendt som en af de bedste hytter i massivet.

1. Dag. Tilgang til Cosmique hytten 3613m.
Vi starter med at tage liften fra Chamonix til Aig. du Midi 3842m. En kort og luftig snekant er vores første passage mod hytten. Når denne passage er passeret går vi ned over "Col du Midi" og følger sporet til "Refuge des Cosmiqes" (3/4 t), hvor vi spiser og overnatter inden turen mod Mont Blanc går tidligt i nat.

2. Dag. Mont Blanc bestigning
Vi står normalt op enten kl. 1 eller 3, og efter en hurtig morgenmad er vi ude af døren. I pandelampens skær går første etape fra hytten via Epaule du Mont Blanc du Tacul (skulderen af bjerget). Det en sne/is side, hvor der kan være flere stejle passager og (1.5-2t).
Vi fortsætter fra skulderen af Tacul over mod starten af "Mt. Maudit". Mt. Maudits skråning er knap så lang som turen op over Tacul, men en smule stejlere. Den sidste stigning op mod Col du Mt. Maudit er turens stejleste passage (2 t). Fra passet går vi igen lidt ned og
henover "Col de la Brenva". Herfra begynder højden for alvor at kunne mærkes. Skridtene bliver tungere og vi tager det stille og roligt op mod toppen. (3 t). Fra Aiguille du Midi til toppen har vi godt 6-7 t i normalt tempo, der dog ikke inkluderer større pauser.
Fra toppen går vi tilbage samme vej og tager liften ned mod Chamonix. Alternativt går ned over Dome de Gouter via Refuge de l'Aig. de Gouter.

Til toppen >>


Gouter ruten
- Refuge Tete Rousse/Refuge Gouter - Arete des Bosses - "voie royale"

Denne variant er den mest begåede og af mange betragtet som den letteste vej mod toppen af Mont Blanc.
Der er 2 hytter på denne vej mod Mont Blanc. Tete Rousse hytten i 3167m og Gouter hytten i 3835m. Begge hytter er meget eftertragtede og reservationer skal foretages i god tid inden sommerens start, og er selv da svære at få fat i. Har vi valgt at gå via den side af bjerget, vil vi sove i den hytte vi har haft mulighed for at reservere til eller omlægge turen via Cosmiques hytten.

1. Dag. Tilgang til Tete Rousse eller Gouter hytten.
Har vi reservation i Gouter hytten er denne første dag meget lang og vi starter tidligt fra Les Houches med den første lift. Fra Bellevue tager vi toget videre op mod Nid d'Aigle i 2300m. (I sommeren 2012 vil toget til Nid d'Aigle være lukket og turen op mod hytterne går første del via "les Rognes".). Har vi reservationer i Tete Rousse hytten kan vi tage lidt senere afsted.
Fra Nid d'Aigle i 2372m er der vandrestier op mod Tete Rousse hytten i 3167m, og det er ikke sjældent at se bjerggimser der nyder solen. Den sidste stigning mod Tete Rousse hytten er stejl og en smule udsat enkelte steder. Når der er meget sne og is bruger vi allerede her steigeisen og kan iblandt gå i reblag.
Alt efter hvilken hytte reservation vi har vil vi enten overnatte i Tete Rousse 3167m eller gå direkte videre op mod Gouter hytten i 3835m.
Turen fra Tete Rousse til Gouter går først via en lille gletscher op mod nøgle-passagen på vej mod Aig. du Gouter. "Traversen af "Grand Couloir". Denne passage er udsat for stenslag og omkring 100m bred. Hvis der er meget stenfald i couloiren vil det være for farligt at gå denne vej, og ruten vill da være generelt bliver kraftigt frarådet af myndighederne. Det vil som regel være når der er meget "tørre" forhold og når nattefrosten f.eks ikke sætter ind. Respekterer man bjerget og passerer på de rigtige tidspunkter af døgnet vil risikoen kunne minimeres til et acceptabelt niveau. Efter couloiren har vi stadigvæk 600m op mod Gouter hytten via Payot graten. Er der "tørre" forhold kan vi ofte gå uden steigeisen, men vil altid være indbundet da terrænnet er relativt stejlt.

2. Dag. Mont Blanc bestigning.
Har vi overnattet i Tete Rousse hytten går første del af turen mod Gouter hytten (se beskrivelse ovenfor under 1. dag).
Fra Gouter hytten går ruten videre på sne og gletscher op mod Dome des Gouter 4304m. Turen hertil går først via en lille snekam til en større snevæg, hvor holdene går i zig-zag op ad bjerget. Efter den lange tur op ad Dome des Gouters side, går vi lige nedenfor den afrundede top af Domes des Gouter i ca 4240m og henover mod Vallot bivuakken 4362m. Vallot hytten er hverken bemandet eller beregnet for overnatninger. Det er et nødshelter, der kun bør bruges hvis man bliver fanget i højden. Vi anvender det iblandt til at få varmen og hvile inden de sidste 500m højdemetre op ad Bosses kammen. Bossses kammen er en flot kam, der er relativ stejl og ofte meget smal i kortere passager. Den sidste kam mod toppen er særlig flot. Først på toppen møder man de grupper der kommer op via de 3 Mont Blanc ruten. Vi går næsten altid ned samme vej, med et kort stop i Gouter hytten. Det er nødvendigt at komme ned fra Gouter hytten tidligt så vi når at krydse tilbage over "Grand Couloir" inden solen kommer på bjerget. Når vi er ned i niveau med Tete Rousse hytten har vi almindelige vandrestier tilbage mod civilisationen.

Til toppen >>

Aigulle Grises ruten - Val Veni 1653m - Refuge Gonella 3071m - Calotte des Aiguilles Grises 3826m - Epaule de Dome de Gouter 4153m - Mont Blanc

1. Dag. Tilgang til Gonella hytten.
Fra Val Veni i Italien starter vi ved "Cantine de la Visaille" i 1653m. Herfra går ruten op langs morænnerne af Glacier du Miage indtil omkring 2500m, hvor stejlere sne/klippe skråninger går mod Refuge Gonella 3071m.

2. Dag. Fra hytten fortsætter op ad Glacier du Dome. Først i venstre side, så i midten af den til tider opsprækkede gletscher. Vi følger i retning af Col des Aiguilles Grises 3809m (ca 3t fra hytten). Vi går uden om nogle klippefremspring og når kanten der kommer fra Aig. du Bionassay. Herfra følger vi mod nord mod Dome du Gouter, hvor vi møder "Gouter" normalvejen. Sidste del af ruten går op via Aretes des Bosses mod toppen af Mont Blanc. Vi vælger enten af lave samme vej ned fra toppen, eller går via en af de andre normalveje ned via Gouter eller Aig. du Midi.

Til toppen >>

Andre ruter til toppen

Det skal bemærkes at der er over 100 ruter til toppen af Mont Blanc. Langt den overvejende del af turene er vanskelige alpine ruter, hvor store krav til klatrerens tekniske niveau og fysik er på tale.

For erfarne og fysiskt stærke deltagere kan vi arrangere ture på ruterne:

Arete de la Tournette
Arete de l'Innominata
Eperon de la Brenva.

Disse ruter kræver et guide-deltager forhold på 1-1. Prisen aftales imellem deltager og guide.

Til toppen >>

Valg af tur - hvilket program passer dig

Vi tilbyder 2 forskellige oplæg for en bestigning af Mont Blanc.

Har man meget store ambitioner om at nå til tops på Mont Blanc er vores private program, det der giver de bedste chancer. For at deltage på denne tur skal man imidlertid have tidligere alpine erfaring. Vi tilbyder et 5 dagers forberedelses program, der er designet for folk der gerne til træne til Mont Blanc.

Vores 6 dages gruppetur er et klassiskt Mont Blanc program, der giver deltagerne 1 forsøg på Mont Blanc efter 4 dages indledende træning og akklimatisering.

Privat gruppe: Denne tur kan arranges for små private grupper hele sommeren. klik her for at komme til turen.

For private grupper med tidligere alpin erfaring foreslår vi vores 4 dages Mont Blanc program, hvor deltagerne er med maksimum 1 guide pr 2 deltagere i hele perioden. Det giver gode chancer for at nå til tops, da kan være fleksible med hvilken dag forsøget mod Mont Blanc foretages. Fleksibiliteten er størst for små grupper, hvor det er lettere at flytte på hytte-reservationer.

I løbet af perioden vil guiden afgøre om deltageren er sikker nok til at deltage på Mont Blanc bestigningen. Er det ikke tilfældet vil en anden tur blive anbefalet.

1. Kræver dokumenteret alpin erfaring eller deltagelse på vores forberedelses program
2. Skal akklimatisere forud for møde med guiden (vi kan komme med forslag).
3. Kan foregå i hele sommer perioden.
4. Små private grupper med 1 guide til maks 2 deltagere på alle dage.
5. Flere dage afsat til bestigningen og dermed gode chancer for at nå toppen.

Denne tur kan arrangeres i hele sommerperioden. Klik her for at komme til turen.

6 dages gruppetur: Normalt har vi 3 til 4 datoer for dette program i løbet af sommeren. Klik her for at komme til turen.

Vores 6 dages gruppetur er den tur vi siden år 2000 har kørt. Den giver mulighed for på en uges ophold i Chamonix at give Mont Blanc et forsøg efter 4 dages indledende træning og akklimatisering. Det eneste krav for deltagelse er at man skal være i rigtigt god form. Vi har kun 2 dage afsat til bestigningen og kan grundet størrelsen af grupperne ikke være så fleksible med bestigningen som vores privat Mont Blanc program. Overordnet har vi ca 50% chance for at nå til tops.

I løbet af ugen vil guiden kunne afgøre om deltageren er sikker nok til at deltage på Mont Blanc bestigningen. Er det ikke tilfældet vil en anden tur blive anbefalet.

1. Introduktion til bjergbestigning i bjergene omkring Chamonix.
2. Sjov og social tur med andre bjerginteresserede.
3. Mulighed for at melde sig til som enkelt person.
4. Velafprøvet program, vi har kørt i mere end 10 år.
5. Begrænset fleksibilitet for bestigningen af Mont Blanc, da kun 2 dage sat af hertil med 1 guide til 2 deltagere.


Mont BlancSæson for bestigning af Mont Blanc

Sæsonnen for en bestigning af Mont Blanc om sommeren er typisk fra midt juni - slut september. I denne periode er der ofte et spor mod toppen via de 2 normal veje, lifterne er åbne og hytterne bemandede. Forhold der er med til at skabe grundlag for en succesfuld bestigning, når vejr og forholdende på bjerget tillader det.

Juni - Denne måned har de sidste år vist sig at være meget fin til en bestigning af Mont Blanc. Der er stadigvæk rigeligt med sne fra vinteren og mange passager, der senere kan være isede og svære, er i juni ofte lettere. Dette gælder også for gletscherspalter, der som regel i juni er bedre tildækkede end senere. I juni har vi desuden den længste dagslængde på året, hvilket er rart når vi går tidlig nat mod toppen. Vejrforholdende kan imidlertid være meget vekslende i juni, hvilket kan være problematisk for forsøget på toppen.

Juli & August - Den absolutte højsæson. Her er der flest der forsøger sig på toppen. Vejret er som regel bedst i denne periode, men allerede mod starten af august kan forholdene begynde at blive for "tørre", med mere is og svære passager på bjerget. F.eks er der flere år, hvor ruten via Gouter allerede i starten af August er blevet for farlig pgr. kontinuerlige stenfald i couloiren. Der er dog ingen regel uden undtagelser, og vejr og eventuelt snefald højt oppe kan ændre forhold dag for dag. I denne periode kan det være svært at opnå pladser i hytterne, der for denne periode skal reserveres lang tid i forvejen.

September - Igen mere fredeligt end i højsæsonnen. Her er vi ofte begunstiget af gode forhold, da mere frekvente snefald ofte har lagt et snelag på de passager der over sommeren var blevet isede. Dagslængden er kortere og det kan være betydeligt noget koldere end midt i sæsonnen.

Endeligt kan man konkludere at den største faktor for ikke at komme på Mont Blanc er dårligt vejr og dårlige forhold på bjerget. Vil man give sig selv de bedste muilgheder for at komme til tops arrangerer vi private ture for små grupper, hvor vi er mest fleksible for hvilken dag vi går mod toppen.

Til toppen >>

Vejr og vind

Det er koldt på toppen. Det udsagn passer i langt de fleste tilfælde for toppen af Mont Blanc, der nær de 5000m, stort set altid er med kolde temperaturer ned til -10 grader. Man skal ikke glemme vinden, der på Mont Blanc ofte er tilstede og nedsætter temperaturen yderligere. Mont Blanc er det højeste bjerg i Central-Europa og vil når der er dårligt vejr være kraftigst berørt. Guiderne vil aldrig gå på Mont Blanc i dårligt vejr. Det er ganske enkelt for farligt.

Kulde:
Mod toppen af Mont Blanc er det altid koldt! For at undgå at få forfrysninger på tæer, fingre og ansigt er det altid vigtigt at vi er korrekt klædt på og har varmt udstyr. Det kan være en ide at holde lidt øje med hinanden og gøre opmærksom på hvis en f.eks får hvide frost-pletter på kinderne. Det er også vigtigt at deltagerne selv lader gruppen vide hvis tæer eller fingre er ved at blive følelsesløse. Ofte skal der kun lidt massage af fødder eller fingre til før vi igen kan gå videre. Ignorerer man tegnene og går videre kan det koste svære forfrysninger, der i værste fald kan betyde tab af førelighed. Det er sket at man bliver nød til at vende om pgr. kulde. Kulden er med til at dræne vores energi og kommer man dertil at det begynder at gå for langsom og gruppen bliver kold er der kun en vej. Og det er ned.

Vind:
Vind og kulde hænger meget sammen. Vinden intensifiserer kulden og kan gøre en tur mod Mont Blanc umulig. Vind hænger ofte også sammen med en dårlig-vejr periode, hvor der falder sne på bjerget. Vinden kan skabe lavine-fare på de stejle felter mod toppen, og være en grund til at et forsøg på skubbes eller opgives. Vind og fygning kan højt på bjerget desuden gøre sigten meget vanskelig og kaste personer ud af balance. Sker dette på eksponerede sektioner kan det blive farligt. Det er meget sjældent at Mont Blanc kan bestiges ved over 60km/t vind.

windchill chart

Torden:
Torden og lyn skal undgås i bjergene. Vi er meget opmærksomme på disse fænomener og vil ikke bevæge os afsted i sådanne forhold.

Tåge og dårlig sigt:

Form og fysik

Bestigningen af Mont Blanc kræver en solid konditionsmæssig forberedelse.

Hvor hårdt er det? Mange deltagere betragter turen mod Mont Blanc som den hårdeste fysiske udfoldelse de har lavet. Flere har givet udtryk for at turen er ligeså hård, hvis ikke hårdere end et marathon løb. Det er imidlertid en svær målestok, da turen mod Mont Blanc tidsmæssigt er længere end et marathon men foregår i et lavere tempo (intensitet).

En ting er dog sikkert. Man er afsted i lang tid (10- 14 timer), hvor højden og de aktuelle forhold (vind, sneens konsistens, sporet, kulden..) er afgørende for hvor hårdt det bliver. Rent psykiskt er det en grænseoverskridende tur, hvor tekniske, stejle og snævre passager kan føles særdeles luftige og udfordrende.

De fleste kan klare sig med at holde deres normale træning kørende og øge træningen det sidste halvår mod den planlagte tur. De sidste 3 måneder inden ankomst bør man lave længerevarende trænings pas og forsøge at få minimum 3 træningsdage om ugen. Ikke alle behøver den samme forberedelse. Har man en rigtigt god grundform er det måske nok at træne ekstra de sidste måneder inden turen. Andre vil have behov for at følge et decideret træningsprogram. Har man begrænset tid til træning, vil vi anbefale deltagerne at søge kyndig og professionel vejledning af fitness coaches eller lignende.

Har man problemer med højde eller generelt føler sig særligt usikker ved at give sig ikast med bjergene er en tur til Mont Blanc en for stor mundfuld at starte med. Vi anbefaler at man da kigger på andre ture for sin første bjergtur.

Vi har givet Mont Blanc en gradering af 3C - se vores "graderings" skema.

Til toppen >>

Akklimatisering:

Turen til Mont Blanc afhænger ikke kun af deltagerens fitness niveau, motivation og vilje, men også af personnens evne til at akklimatisere, hvilket er en vigtig årsag til at vi på vores 6 dages tur tilbringer hele 2 nætter over 2500 før vores bestigning. Har man brug for mere tid til sin akklimatisering (fra tidligere erfaring) tilrådes det at "pre-akklimatisere" f.eks ugen inden kursusstart, ved alm. trekking på stier omkring Chamonix.

For den private 4 dages tur er det nødvendigt at deltagere på egen hånd pre-akklimatiserer inden de mødes med guiden. Vi kan hjælpe til med at foreslå en velegnet forløb op mod de dage gruppen har med guiden.

Til toppen >>

Udstyr:

På vores Mont Blanc ture udruster vi os til normal sommer temperaturer på Mont Blanc, der fra starten af bestignigningen ofte er som

Beklædning:

Det er vigtigt at vi ikke sveder og ligeså vigtigt at vi ikke er kolde. Det betyder at vi som regel går med ganske let tøj op mod hytten første dag. Vi har tøj med til at gardere os mod kulden på topdagen. Generelt har vi altid langt undertøj på, fleece-trøje, skal bukser, skal jakke, hue og vanter på fra starten.

Til toppen >>

Succes rate

Vejret og aktuelle bjergforhold er for det meste det der gør at vi ikke har succes med bestigningen. Her tænker vi især på dårligt vejr med nedbør eller høj vind, der gør færdsel på bjerget uansvarligt. Er der efter en storm på bjerget forhøjet lavine fare kan der også være passager der gør at vi ikke længere kan foretage en sikker bestigning. Vi vil når vi ikke kan foretage en bestigning af Mont Blanc indenfor en almindelig risiko foretage andre flotte og spændende bestigninger for de dage, der ellers var afsat til Mont Blanc.

Over sommeren kan man gå ud fra at der på en given dato er 50% chance for at en velforberedt person vil nå til tops på bjerget. Vores 6-dages gruppe ture ligger meget nær disse 50%.

På de private Mont Blanc bestigninger er succes-raten større (nær 75%), da vi har flere dage afsat til bestigningen, og har større muligheder for at skifte rundt imellem de forskellige hytter på bjerget. Det er fordelen ved at være mindre grupper.

Det er muligt på nettet at læse om firmaer der nærmest garanterer succes på toppen. Det er imidlertid urealistisk. Regn med at de fleste operatører har samme succes-rate. Forskellen imellem forskellige firmaer er mere i forhold til hvilke guider de anvender og hvor stor erfaring de har med afvikling af sådanne programmer i forhold til træning og akklimatisering.

Til toppen >>

Sikkerhed og risiko

At færdes i bjergene indebærer en risiko. Bjergene er et område hvor der altid vil være en objektiv risiko der ikke kan elimineres. Det kan være udefra kommende stenfald, is der pludselig falder, laviner....

Som bjergguide er vi meget erfarne i bjergene og desuden uddannet til at tage de rigtige beslutninger i de situationer vi måtte møde. Vores mål og opgave er at give deltagerne fantastiske oplevelse, der står til mål med deres ambitioner og erfaring. Dette mål hænger sammen med vores prioritet nummer 1: Ikke at gå på kompromis med sikkerheden. På trods af dette kan det gå galt.

Det er vigtigt at deltagere på Nørreslet Mountaineerings kurser forstår at deres deltagelse er på eget ansvar og at Asmus Nørreslet og andre guider der arbejder for/med ham ikke kan drages til ansvar for eventuelle hændelige ulykker.

Til toppen >>

Mont Blanc uden guide

Mont Blanc er ikke begrænset af en lovgivning, der forpligter personner og grupper at gå med professionelle guider. Det er altså fuldt ud muligt og lovligt at bestige Mont Blanc og andre toppe uden guide, og også lang tradition for dette. På Mont Blanc er der ikke nogen tilladelse man skal købe for at bestige bjerget. Begrænsningen for bestigningen ligger hovedsageligt i at Mont Blanc er et vanskeligt bjerg, der på alle normal-veje har farlige passager og passager der kræver decideret bjergkundskab.

Hernede kaldes grupperne, der uden guide klatrer bjerge og dyrker sporten i deres fritid "amateurs" , og guiderne "professionelles". Adskillelsen drejer sig omkring hvorvidt det er ens hobby eller arbejde, og har ikke nødvendigvis noget at gøre med det niveau sporten praktiseres på.

Chamonix er bopæl for den højeste koncentration af UIAGM/IFMGA profesionelle guider i verden. De er forenet under UIAGM/IFMGA diplomet, der garanterer en overordnet uddannelse standard.

Bjergbestigning kræver et stort engagement og megen tid. For skandinaver eller andre, der ikke bor i bjergene er udfordringen stor. For at opnå et tekniskt og fysiskt niveau, hvor man på egen hånd sikkert kan give sig i kast med Alpernes 4000m toppe og andre mere tekniske bestigninger kræves flere års træning.

En naturlig rækkefølge af kurser over en 3-4 års periode kunne være:

1. Klatrevæg. Sikring og klatreteknikker.
2. Førstehjælpskursus.
3. Klippeklatrekursus.
4. Redningskursus på klipper.
5. Alpin kursus.
6. Bestigning af andre lettere 4000+ toppe.

Råd for dem der vil bestige Mont Blanc på egen hånd:

1. Vær fysiskt stærke og meget motiverede.
2. Hav den fornødne erfaring med brug af steigeisen og isøkse i stejle, snævre og eksponerede passager.
3. Vær god til at rutefinding og navigation.
4. Vær istand til at tage de rigtige beslutninger mht til tidsplan, skiftende vejr og forhold på bjerget.
5. Respekter andre reblag på bjerget.
6. Sørg for at lave reservationer til de hytter I går til.
7. Efterlad ikke noget affald på bjerget.

Til toppen >>

Kort og og litteratur

Kort over Chamonix området kan naturligvis købes i Chamonix, men også i Nordisk Korthandel på Studiestrædet 22 i København.

IGN TOP 25 OT 3630 Chamonix". Kort der dækker det meste af Mont-Blanc massivet, men ikke alle veje op til Mont-Blanc.
IGN TOP 25 3531 ET Saint-Gervais". Dette kort dækker hele området omkring Mont-Blancs top, men ikke de første dage på den 6-dages Mont Blanc tur.

Der er mange bøger skrevet om alpinisme og bjergbestigning. Det er nyttigt hjemmefra at læse om teknikker og rebarbejde så nogle begreber og manøvrer lettere forstås i praksis.

"Alpin klatring". John Barry, en fin introduktion til bjergbestigning for begyndere, med mange sjove anekdoter. Dansk og Engelsk.

"Freedom of the hills". En "reference-bog" for mange alpinister, med teknikker der bliver holdt up-to-date, ved gentagne nye oplag. Engelsk

"The 100 Best routes in the Mont-Blanc massif". Her er samlet de 100 bedste ruter i massivet fra lette til svære ruter.
I bogen er der også gode råd og vejledning for førstegangs-alpinisten. Gaston Rebuffat, der er forfatter til bogen, var professionel bjergfører i Chamonix og en af efterkrigstidens bedste alpinister. Engelsk og Fransk

Tome 1 og Tome 2: Michel Piola. Granit-klatre guruen, der har lavet mere end 1000 nyture i alperne, mange af dem i Mont-Blanc massivet. Bøgerne indeholder rutebeskrivelser for langt de fleste klippe-klatre ruter i massivet, og omfatter også klippeklatring i Aiguilles Rouges. Engelsk og Fransk
Neige, Glace et Mixte: Godefroy Perroux/ Francois Damilano. 2 af Frankrig allerbedste isklatrere og bjergbestigerer har lavet en bog, der hovedsageligt omfatter is-klatre ruter i bjergene, men bestemt også mange lettere ture. Meget gode fotos og beskrivelser. Kun på Fransk.

Climbing in the Mont-Blanc massif , tome 1 og 2: Lindsey Griffin. Gode bøger der inkluderer alle typer ruter I bjergene og som nok er danskernes foretrukne guidebøger til massivet. Inkluderer mange klassiske og ikke frekventerede ruter. Fotos ikke så gode.
På engelsk.

Ofte vil man på sit lokale bibliotek kunne finde bøger om bjergbestigning og om Mont Blanc specifikt.
I Nordisk korthandel på Studiestrædet 22 i KBH, kan man også være heldig at finde kort og bøger.
Via hjemmesider som www.amazon.com vil de fleste bøger kunne bestilles.

Til toppen >>