Asmus Nørreslet dansk bjergguide
Home > Mont Blanc info

Mont Blanc information for sommer perioden (Skrevet af Asmus Nørreslet)
Vi modtager mange spørgsmål vedrørende bestigningen af Mont Blanc. Vi har her samlet de vigtigste informationer, der kan være behjælpelige og interessante op mod et forsøg på Mont Blanc.

Historie om førstebestigningen
Ruter til toppen
Vores ture
Sæson
Vejr og vind
Form og fysik
Akklimatisering
Udstyr
Succes rate
Sikkerhed og risici
Mont Blanc uden guide
Kort og litteratur

Lidt historie
Bjergene omkring Chamonix var op til midten af 18 hundrede års talet ukendt for omverdenen, end ikke angivet på langt de fleste kort i regionen. Dem der kendte dalen fortalte omverdenen historier om et område beboet af barberer som talte man om et ukendt område i Afrika. Mange myter og legender blev fortalt og opstod om bjergene og deres gletschere, der blev kaldt de "forbandede bjerge". Området blev først kendt for resten af Europa i 1744 da en plublikation af 2 engelske herrer, Windham og Pococke, der berettede om en deres "ekspedition" til Chamonix 1741, fejede mange af myterne af bordet. Langsomt begyndet dalen af blive besøgt af videnskabs mænd, der målte på toppenes højder og gav dem navne.

I sommeren 1760 blev Chamonix besøgt af en ung og rig videnskabmand, Horace Benedict Saussure. Saussure var da bare 20 år men allerede en kendt videnskabs mand. Under hans besøg udlovede han en stor dusør til de første der ville finde en vej til topen. Hans interesse var at lave forsøg højt på bjerget.

De første mange år var der ikke den store interesse i hans tilbud og der er ikke nogen beretninger om forsøg mod toppen. Som turismen tog til og Chamonix i større omfang blev besøgt af folk, der var interessede i at opleve de store gletschere, fik de lokale øjne for muligheden i at føre folk til toppen af Mont Blanc og dusøren der var stillet blev en yderligere motivation.

Fra 1775 og de næste 10 år var der flere forsøg på at finde ruten til toppen af Mont Blanc. De var som oftest ganske store "ekspeditioner" og ruter blev forsøgt via Aig. du Gouter og via Bossons gletscheren. Først i 1786 lykkedes de 2 grupper at komme helt op til det vi idag kender som Vallot hytten i godt 4300m. De bedømte ruten via Bosses arete som for stejl og smal for en bestigning. Det er idag den mest begåede rute til toppen.

Året efter d. 8 August 1786 blev Mont Blanc for første gang besteget af to franskmænd fra Chamonix. Doktor Michel Gabriel Paccard, søn af byens advokat og den fattige bonde og krystaljæger Jaques Balmat.

Året efter Parccard og Balmat var nået toppen drog Saussure til Mont Blanc og lavede forsøg, der blev vidt publiceret verdenen over, og Paccard og Balmats bestigning året forinden fik dermed betydeligt mindre opmærksomhed.

Der er meget sjov læsning og mere information om førstebestigningen af Mont Blanc på følgende websider (hvor jeg også har lånt det meste af ovenstående information).

Kilde:
Summitpost - Eric Vola, Chamonix

Ruter til toppen af Mont Blanc

Mont Blanc kan bestiges via mange forskellige ruter. Alle ruter byder på mange flotte passager og situationer i et altid imponerende højalpint miljø. Langt de fleste bestigninger foretages imidlertid via de 3 normalveje. Den beste tid for bestigning er om sommeren hvor vejret og forholdende er mest stabile. Der bliver kun foretaget yderst få vinterbestigninger indtil sidst i April, hvor bjerget igen ser aktivitet for skiløbere.

Vi beskriver her de 3 ruter som henvender sig til den overvejende del af vores kunder:

3 Mont Blanc rute: Chamonix - Aig. du Midi - Refuge du Cosmique og over de 3 Mont Blanc ruten.
Gouter ruten: Le Fayet/Les Houches - tog til Nid d'Aigle 2372m - Refuge du Tete Rousse og Refuge du Gouter via Arete de Bosses mod toppen.
Aiguilles Grises ruten: Via Val Veni og Gonella hytte - Aiguilles Grises - Dome du Gouter - herefter via samme rute som Arete Bosses.

Mont Blanc højder

Til toppen >>


Gouter ruten - Refuge Tete Rousse/Refuge Gouter - Arete des Bosses - "voie royale"

Denne variant er den mest begåede og af mange betragtet som den letteste vej mod toppen af Mont Blanc.
Der er 2 hytter på denne vej mod Mont Blanc. Tete Rousse hytten i 3167m og Gouter hytten i 3835m. Begge hytter er meget eftertragtede og reservationer skal foretages i god tid inden sommerens start.

1. Dag. Tilgang til Tete Rousse eller Gouter hytten.
Har vi reservation i Gouter hytten er denne første dag meget lang og vi starter tidligt fra Les Houches med den første lift. Fra Bellevue tager vi toget videre op mod Nid d'Aigle i 2300m. (I sommeren 2012 vil toget til Nid d'Aigle være lukket og turen op mod hytterne går første del via "les Rognes".). Har vi reservationer i Tete Rousse hytten kan vi tage lidt senere af sted.
Fra Nid d'Aigle i 2372m er der vandrestier op mod Tete Rousse hytten i 3167m, og det er ikke sjældent at se bjerg-gimser der nyder solen. Den sidste stigning mod Tete Rousse hytten er stejl og en smule udsat enkelte steder. Når der er meget sne og is bruger vi allerede her steigeisen og kan iblandt gå i reblag.
Alt efter hvilken hytte reservation vi har vil vi enten overnatte i Tete Rousse 3167m eller gå direkte videre op mod Gouter hytten i 3835m.
Turen fra Tete Rousse til Gouter går først via en lille gletscher op mod nøgle-passagen på vej mod Aig. du Gouter. Passagen af "Grand Couloir". Denne passage er udsat for stenslag og omkring 100m bred. Hvis der er meget stenfald i renden vil det være for farligt at gå denne vej, og ruten vil da være generelt bliver kraftigt frarådet af myndighederne. Det vil som regel være når der er meget "tørre" forhold og når nattefrosten f.eks. ikke sætter ind. Respekterer man bjerget og passerer på de rigtige tidspunkter af døgnet vil risikoen kunne minimeres til et acceptabelt niveau. Efter renden har vi stadigvæk 600m op mod Gouter hytten via Payot graten. Er der "tørre" forhold kan vi ofte gå uden steigeisen, men vil altid være indbundet da terrænnet er relativt stejlt.

2. Dag. Mont Blanc bestigning.
Har vi overnattet i Tete Rousse hytten går første del af turen mod Gouter hytten (se beskrivelse ovenfor under 1. dag).
Fra Gouter hytten går ruten videre på sne og gletscher op mod Dome des Gouter 4304m. Turen hertil går først via en lille snekam til en større snevæg, hvor holdene går i zigzag op ad bjerget. Efter den lange tur op ad Dome des Gouters side, går vi lige nedenfor den afrundede top af Domes des Gouter i ca 4240m og henover mod Vallot bivuakken 4362m. Vallot hytten er hverken bemandet eller beregnet for overnatninger. Det er et nød "shelter", der kun bør bruges hvis man bliver fanget i højden. Vi anvender det iblandt til at få varmen og hvile inden de sidste 500m højdemetre op ad Bosses kammen. Bossses kammen er en flot kam, der er relativ stejl og ofte meget smal i kortere passager. Den sidste kam mod toppen er særlig flot. Først på toppen møder man de grupper der kommer op via de 3 Mont Blanc ruten. Vi går næsten altid ned samme vej, med et kort stop i Gouter hytten. Det er nødvendigt at komme ned fra Gouter hytten tidligt så vi når at krydse tilbage over "Grand Couloir" inden solen kommer på bjerget. Når vi er ned i niveau med Tete Rousse hytten har vi almindelige vandrestier tilbage mod civilisationen.

Til toppen >>3 Mont Blanc rute
- Aig. du Midi - Refuge des Cosmiques - Mt. Blanc du Tacul - Mt. Maudit - Mont Blanc

Denne rute går udelukkende på sne og is og af meget høj-alpin karakter. Turen er af mange betragtet som vanskeligere end turen via Gouter, men faktum er at det afhænger meget af de aktuelle forhold. På de 3 Mont Blanc ruten er der relativt stejle sne og is passager, der dog kan variere fra år til år. På topdagen har man hele 1500 højdemetre til toppen i modsætning til de 1000 fra Gouter hytten. Tilgangen til Cosmique hytten er første dag ganske beskeden og tager bare 30mn fra toppen af Aig. du Midi. Cosmique hytten er desuden kendt som en af de bedste hytter i massivet.

1. Dag. Tilgang til Cosmique hytten 3613m.
Vi starter med at tage liften fra Chamonix til Aig. du Midi 3842m. En kort og luftig snekant er vores første passage mod hytten. Når denne passage er passeret går vi ned over "Col du Midi" og følger sporet til "Refuge des Cosmique" (3/4 t), hvor vi spiser og overnatter inden turen mod Mont Blanc går tidligt i nat.

2. Dag. Mont Blanc bestigning
Vi står normalt op enten kl. 1 eller 3, og efter en hurtig morgenmad er vi ude af døren. I pandelampens skær går første etape fra hytten via Epaule du Mont Blanc du Tacul (skulderen af bjerget). Det en sne/is side, hvor der kan være flere stejle passager og (1.5-2t).
Vi fortsætter fra skulderen af Tacul over mod starten af "Mont Maudit". Mont Maudits skråning er knap så lang som turen op over Tacul, men en smule stejlere. Den sidste stigning op mod Col du Mont Maudit er turens stejleste passage (2 t). Fra passet går vi igen lidt ned og
henover "Col de la Brenva". Herfra begynder højden for alvor at kunne mærkes. Skridtene bliver tungere og vi tager det stille og roligt op mod toppen. (3 t). Fra Aiguille du Midi til toppen har vi godt 6-7 t i normalt tempo, der dog ikke inkluderer større pauser.
Fra toppen går vi tilbage samme vej og tager liften ned mod Chamonix. Alternativt går ned over Dome de Gouter via Refuge de l'Aig. de Gouter.

Til toppen >>Aigulle Grises ruten - Val Veni 1653m - Refuge Gonella 3071m - Calotte des Aiguilles Grises 3826m - Epaule de Dome de Gouter 4153m - Mont Blanc

1. Dag. Tilgang til Gonella hytten.
Fra Val Veni i Italien starter vi ved "Cantine de la Visaille" i 1653m. Herfra går ruten op langs side-morænen af Glacier du Miage indtil omkring 2500m, hvor stejlere sne/klippe skråninger går mod Refuge Gonella 3071m.

2. Dag. Fra hytten fortsætter op ad Glacier du Dome. Først i venstre side, så i midten af den til tider kaotiske gletscher. Vi følger i retning af Col des Aiguilles Grises 3809m (ca 3t fra hytten). Vi går uden om nogle klippefremspring og når kanten der kommer fra Aig. du Bionassay. Herfra følger vi mod nord mod Dome du Gouter, hvor vi møder "Gouter" normalvejen. Sidste del af ruten går op via Aretes des Bosses mod toppen af Mont Blanc. Vi vælger enten af lave samme vej ned fra toppen, eller går via en af de andre normalveje ned via Gouter eller Aig. du Midi.

Til toppen >>

Andre ruter til toppen

Det skal bemærkes at der er over 100 ruter til toppen af Mont Blanc. Langt den overvejende del af turene er vanskelige alpine ruter, hvor store krav til klatrerens tekniske niveau og fysik er på tale.

For erfarne og fysisk stærke deltagere kan vi arrangere ture på ruterne:

Arete de la Tournette
Arete de l'Innominata
Eperon de la Brenva.

Disse ruter kræver et guide-deltager forhold på 1-1. Prisen aftales imellem deltager og guide.

Til toppen >>

Vores ture for forberedelse og bestigning af Mont Blanc 4810m

Mont Blanc er et stort bjerg, der kræver meget af deltageren. Vi har kurser for både træning og bestigning af Mont Blanc. Se nedenfor for vores tilbud.

4 dages introduktion til bjergbestigning - træning for bjergbestigning, for dem der ønsker at stifte bekendtskab med bjergene før en Mont Blanc tur.

6 dages gruppe tur til Mont Blanc - Mont Blanc bestigning med indledende træning og akklimatisering. 3-4 datoer pr sommer.

5 dages privat Mont Blanc - Tur for dem der ønsker at være i egen gruppe, og ønsker et fleksibelt program, på datoer der passer dem bedst.

4 dages bjergbestignings kursus:

Tag med på bjergture omkring Central-Europas højeste bjerg - Mont Blanc 4810m - og lær mere om bjergbestigning og alpinisme i følgeskab af professionelle UAIGM guider.

Over 4 dage trænes basale tekniker på sne, is og klippe, der er nødvendigt for at opnå de kompetencer og den erfaring, der kræves for sikkert og med succes at deltage på en bestigning af Mont Blanc og andre tilsvarende alpine ture i følgeskab af en guide.

1. En fornuftig og logisk introduktion til bjergbestigning i bjergene omkring Chamonix.
2. Sjov og social tur med andre bjerginteresserede.
3. Mulighed for at melde sig til som enkelt person.
4. Garanti for at lave sjove og spændende ture, som giver god træning og indblik i alpinisme og bjergbestigning.

Klik her for at komme til turen

6 dages gruppe Mont Blanc bestigning: Vi har som oftest 3-4 datoer for denne tur over sommeren.

Igennem en række år har vi kørt succesfulde 6 dages Mont Blanc ture, der giver folk i rigtigt god form mulighed for at bestige Mont Blanc indenfor en uge.

På denne gruppetur vælger vi at gå via Tete Rousse/Gouter hytten, der giver os de bedste chancer for at nå til tops og den tur hvor vejr/vind forhold oftest er mest favorable for en bestigning.

1. Grundig træning og akklimatisering forud for et forsøg på Mont Blanc
2. En social, sjov og ikke mindst udfordrende uge
3. For dem der ikke er bange for en udfordring både fysiskt og psykiskt.
4. Mulighed for at tilmelde sig som enkeltperson.

Klik her for at komme til turen

5 dages privat Mont Blanc bestigning: Turen kan arrangeres for små private grupper hele sommeren.

Vi foreslår et 5 dages Mont Blanc program, hvor deltagerne er med maksimum 1 guide pr. 2 deltagere i hele perioden. Det giver gode chancer for at nå til tops, da vi sidst i perioden kan være fleksible i forhold til topforsøget så længe vi kan ændre hytte reservationer.

Fleksibilitet:

1. Turen kan foregå i hele sommer perioden.
2. Vi er små private grupper med 1 guide til maks. 2 deltagere de sidste 3 dage.
3. Med små grupper har vi større mulighed for at nå til tops.

Denne tur kan arrangeres i hele sommerperioden. Klik her for at komme til turen.

Særlig info:

Bestigninger af Elbrus, Kilimanjaro, Aconcagua er eksempler på bestigninger, der er fin introduktion til en meget basal brug af noget af det alpine udstyr og især forbereder deltagerne på færdsel i højden og beklædning. Det er til gengæld ikke bestigninger, hvor teknikker for færdsel med det alpine udstyr rigtigt kommer på prøve, og hvor opstigningerne sker mere gradvist end på Mont Blanc. Vi har oplevet at folk ofte er overraskede over at Mont Blanc er teknisk vanskeligere end de nævnte toppe og fysisk hårdere end især Elbrus og kilimanjaro.

Mont BlancSæson for bestigning af Mont Blanc

Sæsonen for en bestigning af Mont Blanc om sommeren er typisk fra midt juni - slut september. I denne periode er der som oftest gode spor til toppen via de 2 normal veje, lifter og alle hytter er åbne. Forhold der er med til at skabe grundlag for en succesfuld bestigning, når vejr og forholdende på bjerget tillader det.

Juni - Denne måned kan når vejret er godt være den bedste måned at bestige Mont Blanc. Der er stadigvæk rigeligt med sne fra vinteren og mange passager, der senere kan være isede og svære, er i juni ofte lette af komme forbi. Dette gælder også for gletscherspalter, der som regel i juni er bedre tildækkede end senere. I juni har vi desuden de længste dage på året og det første morgenlys kommer tidligt. Det er rart når vi starter midt om natten mod toppen. Vejrforholdene kan imidlertid være noget vekslende i juni og det er ikke sjældent at vi har flere dage med dårligt vejr i træk, hvilket naturligvis kan reducere chancen for at nå toppen af Mont Blanc. Det være sagt har vi haft rigtigt mange ture til toppen af Mont Blanc i løbet af juni og altid nydt et bjerg med færre klatrere end de mere besøgte sommermåneder.

Juli & August - Den absolutte højsæson. Her er der flest der forsøger sig på toppen. Vejret er som regel bedst i denne periode, og det er ikke sjældent at man oplever et længere varende højtryk. Det er normalt at der efter et par dage med rigtigt varmt vejr skabes voldsomme tordenvejr, der iblandt medfører voldsomme mængder af nedbør. Forholdende vil da kunne blive så ustabile at en topbestigning af Mont Blanc ikke længere er mulig. Nysne sætter sig hurtigt i Juli-August og så snart der igen er sol på bjerget vil spor til toppen hurtigt blive etableret indenfor 1-3 dage.
Mod starten af august kan forholdene begynde at blive for "tørre", med mere is og svære passager på bjerget. F.eks. er der nogle år, hvor ruten via Gouter i starten af August er blevet for farlig pga. kontinuerlige stenfald nøglepassagen under Gouter hytten. Ruten via de 3 Mont Blanc kan blive svær hvis nogle spalter ikke længere kan passeres hvilket også oftest sker i Juli-August.
Der er dog ingen regler uden undtagelser, og vejr og eventuelt snefald højt oppe kan ændre forhold dag for dag. I Juli-August kan det være svært at opnå pladser i hytterne, der for denne periode skal reserveres lang tid i forvejen.

September - Igen mere fredeligt end i højsæsonen. Her kan vi være heldige med bedre sneforhold og mindre isede passager på bjerget. Dags længden er kortere end tidligt på sæsonen og temperaturene er dalende. Sneen sætter sig dermed også langsommere og ruten via de 3 Mont Blanc, hvor nyfalden sne kan skabe lavinefare, vil tage længere tid at genetableres. Der er sjældent de samme problemer med stenfald i Gouter couloiren, da små snefald og kolde temperaturer holder alt bedre fast.

Min vurdering:

Juli og August har flest forsøg på toppen, hytterne er fyldbelagte og i disse måneder er der generelt flere der når til tops end i Juni og September.

Er Juli og August så den bedste tid for en bestigning?

Måske...men måske ikke!
Det vil være meget indviklet at udregne en succes-rate for hver uge/måned om sommeren, og jeg har aldrig set nogen egentlig undersøgelse fastsætte dette. At der er flere på toppen i Juli/August kan ligesåvel være fordi det er her de fleste forsøger. Personligt er jeg glad for Juni - midt Juli og September hvor bjerget ofte er mindre befærdet, hvilket jeg værdsætter højt. I disse perioder har vi haft mange på toppen.

Til toppen >>

Vejr og vind

Det er koldt på toppen. Det udsagn passer i langt de fleste tilfælde for toppen af Mont Blanc, der nær de 5000m, stort set altid er med kolde temperaturer ned til -10 grader. Man skal ikke glemme vinden, der på Mont Blanc ofte er tilstede og nedsætter temperaturen yderligere. Mont Blanc er det højeste bjerg i Central-Europa og vil når der er dårligt vejr være kraftigt berørt.

Kulde:
Mod toppen af Mont Blanc er det altid koldt! For at undgå at få forfrysninger på tæer, fingre og ansigt er det altid vigtigt at vi er korrekt klædt på og har varmt udstyr. Det kan være en ide at holde lidt øje med hinanden og gøre opmærksom på hvis en f.eks. får hvide frost-pletter på kinderne. Det er også vigtigt at deltagerne selv lader gruppen vide hvis tæer eller fingre er ved at blive følelsesløse. Ofte skal der kun lidt massage af fødder eller fingre til før vi igen kan gå videre. Ignorerer man tegnene og går videre kan det koste svære forfrysninger, der i værste fald kan betyde tab af førlighed. Det er sket at man bliver nød til at vende om pga. kulde. Kulden er med til at dræne vores energi og kommer man dertil at det begynder at gå for langsom og gruppen bliver kold er der kun en vej. Og det er ned.

Vind:
Vind og kulde hænger meget sammen. Vinden intensiverer kulden og kan gøre en tur mod Mont Blanc umulig. Vind hænger ofte også sammen med en dårlig-vejr periode, hvor der falder sne på bjerget. Vinden kan skabe lavine-fare på de stejle felter mod toppen, og være en grund til at et forsøg på skubbes eller opgives. Vind og fygning kan højt på bjerget desuden gøre sigten meget vanskelig og kaste personer ud af balance. Sker dette på eksponerede sektioner kan det blive farligt. Det er meget sjældent at Mont Blanc kan bestiges ved over 60km/t vind.

windchill chart

Torden vejr:

Lyn-nedslag er hvert år en årsag til ulykker i bjergene. Der er heldigvis mange sommer-dage med klart vejr og hvor der ikke er risiko for torden-vejr. Når temperaturer over flere dage er høje øges luft-fugtigheden imidlertid og på et tidspunkt trækker det sammen til tunge torden-skyer, der med et brag slipper al deres energi. Når det er særligt voldsomt kommer det hurtigt og allerede tidligt på dagen.

Det er muligt at undgå torden-vejr på bjerget ved at læse vejr-udsigten nøje dagen inden, holde øje med temperaturer og ikke gå videre skulle vejret trække op.

Lover vejr-udsigten tordenvejr er der flere passager på begge ture mod Mont Blanc, hvor man på vej til hytterne er særligt udsat, og hvor ulykker sker med jævne mellemrum, da mange ikke tænker over dette problem på hytte-tilgangen. Grunden er ofte at man helt naturligt befinder sig på disse passager på den tid hvor uvejret driver ind.

Skal man til Cosmique hytten er det om at planlægge en tidligt tur til hytten. Der er mange der har fået en slem forskrækkelse på kanten ned fra Aig. du Midi. Mister man fodfæstet her er der langt ned.

På ruten op mod Tete Rousse hytten og Le Gouter er der sektioner der er særligt udsat for lyn-nedslag. Fleder steder bevæger man sig på markante klippe-rygge, hvor det kan være svært at gemme sig. Ydermere er man enkelte steder i kontakt med stål-kapler der er med til at øge risiko'en for sekundær effekt af et nedslag. Skal man til nogle af disse hytter er det om at komme tidligt mod Tete Rouge hytten og observere vejret for hvorvidt det overhovedet er muligt at gå til Gouter.

Derudover skal man naturligvis ikke gå mod Mont Blanc (eller noget andet bjerg) når det er torden-vejr!

Skyer og dårlig sigt:

Guider har ofte været på Mont Blanc et utal af gange og allerede flere gange i løbet af sommeren. De kender ruten som deres egen baglomme og det er som regel muligt at gå mod toppen hvis der kun er en let tåge henover bjerget. Det er dog aldrig en særligt behagelig situation og kun de stærkeste reblag vil nå til tops.

Problemer med skyer og dårlig sigt:

1. Fare for at gå forkert
2. Lettere at blive fanget i en storm, da det kan være umuligt at se hvad der er på vej ind og vejret udvikling.
3. Lavere temperature og ofte en stærk vind.

Når sporet er vel definineret er det sjældent svært at finde vej på Mont Blanc. Det skal dog siges at sporene kan lede forskellige steder hen og kender man ikke retningen kan man let gå vild på Mont Blanc. Kender man ikke vejen skal man ikke gå mod Mont Blanc når skyer er henover bjerget, og ikke gå videre mod toppen ser det ud til at uvejr er på vej ind.

Form og fysik

Bestigningen af Mont Blanc kræver en solid konditionsmæssig forberedelse.

Hvor hårdt er det? Mange deltagere betragter turen mod Mont Blanc som den hårdeste fysiske udfoldelse de har lavet. Flere har givet udtryk for at turen er ligeså hård, hvis ikke hårdere end et marathon løb. Det er imidlertid en svær målestok, da turen mod Mont Blanc tidsmæssigt er længere end et marathon men foregår i et lavere tempo (intensitet).

En ting er dog sikkert. Man er af sted i lang tid (10- 14 timer), hvor højden og de aktuelle forhold (vind, sneens konsistens, sporet, kulden..) er afgørende for hvor hårdt det bliver. Rent psykisk er det en grænseoverskridende tur, hvor tekniske, stejle og snævre passager kan føles særdeles luftige og udfordrende.

De fleste kan klare sig med at holde deres normale træning kørende og øge træningen det sidste halvår mod den planlagte tur. De sidste 3 måneder inden ankomst bør man lave længerevarende trænings pas og forsøge at få minimum 3 træningsdage om ugen. Ikke alle behøver den samme forberedelse. Har man en rigtigt god grundform er det måske nok at træne ekstra de sidste måneder inden turen. Andre vil have behov for at følge et decideret træningsprogram. Har man begrænset tid til træning eller er i tvilv om en kondition, anbefaler vi deltagerne at søge professionel vejledning af fitness coaches eller lignende.

Har man problemer med højde eller generelt føler sig særligt usikker ved at give sig i kast med bjergene er en tur til Mont Blanc en for stor mundfuld at starte med. Vi anbefaler at man da kigger på andre ture for sin første bjergtur. Hertil kan vi særligt anbefale vores "introduktion til bjergbestigning".

Vi har givet Mont Blanc en graduering af 2C-3C - se vores "graduerings" skema.

Til toppen >>

Akklimatisering:

Turen til Mont Blanc afhænger ikke kun af deltagerens fitness niveau, motivation og vilje, men også af personens evne til at akklimatisere, hvilket er en vigtig årsag til at vi på vores Mont Blanc ture altid akklimatiserer forud for bestigningen. Har man brug for mere tid til sin akklimatisering (fra tidligere erfaring) tilrådes det at "pre-akklimatisere" f.eks. ugen inden kursusstart, ved trekking på stier omkring Chamonix.

Til toppen >>

Udstyr:

På vores Mont Blanc ture udruster vi os til normal sommer temperaturer på Mont Blanc, der fra starten af bestigningen ofte er som

Beklædning:

Det er vigtigt at vi ikke sveder og ligeså vigtigt at vi ikke er kolde. Det betyder at vi som regel går med ganske let tøj op mod hytten første dag. Vi har tøj med til at gardere os mod kulden på topdagen. Generelt har vi altid langt undertøj på, fleece-trøje, skal bukser, skal jakke, hue og vanter på fra starten.

Til toppen >>

Succes rate

Vejret og aktuelle bjergforhold er for det meste det der gør at vi ikke har succes med bestigningen. Her tænker vi især på dårligt vejr med nedbør eller høj vind, der gør færdsel på bjerget uansvarligt. Er der efter en storm på bjerget forhøjet lavine fare kan der også være passager der gør at vi ikke længere kan foretage en sikker bestigning. Vi vil når vi ikke kan foretage en bestigning af Mont Blanc indenfor en almindelig risiko foretage andre flotte og spændende bestigninger for de dage, der ellers var afsat til Mont Blanc.

Over sommeren kan man gå ud fra at der på en given dato er 50-70% chance for at en velforberedt og akklimatiseret person vil nå til tops på bjerget. Denne statestik passer fint på gruppe programmer, hvor selve bestigningen af Mont Blanc er på fastsatte dage i løbet af ugen.

På de private Mont Blanc bestigninger er succes-raten større (nær 75%), da vi har flere dage afsat til bestigningen, og har større muligheder for at skifte rundt imellem de forskellige hytter på bjerget. Det er fordelen ved at være mindre grupper og ved at have mere tid afsat til bestigningen.

Det er muligt på nettet at læse om firmaer der nærmest garanterer succes på toppen. Det er imidlertid urealistisk. Regn med at de fleste operatører har samme succes-rate. Forskellen imellem forskellige firmaer er mere i forhold til hvilke guider de anvender og hvor stor erfaring de har med afvikling af sådanne programmer i forhold til træning og akklimatisering.

Til toppen >>

Sikkerhed og risiko

At færdes i bjergene indebærer en risiko. Bjergene er et område hvor der altid vil være en objektiv risiko der ikke kan elimineres. Det kan være udefra kommende stenfald, is der pludselig falder, laviner....

Som bjergguide er vi meget erfarne i bjergene og desuden uddannet til at tage de rigtige beslutninger i de situationer vi måtte møde. Vores mål og opgave er at give deltagerne fantastiske oplevelse, der står til mål med deres ambitioner og erfaring. Dette mål hænger sammen med vores prioritet nummer 1: Ikke at gå på kompromis med sikkerheden. På trods af dette kan det gå galt.

Det er vigtigt at deltagere på Nørreslet Mountaineerings kurser forstår at deres deltagelse er på eget ansvar og at Asmus Nørreslet og andre guider der arbejder for/med ham ikke kan drages til ansvar for eventuelle hændelige ulykker.

Til toppen >>

Mont Blanc uden guide

Mont Blanc er ikke begrænset af en lovgivning, der forpligter personer og grupper at gå med professionelle guider. Det er altså fuldt ud muligt og lovligt at bestige Mont Blanc og andre toppe uden guide, og også lang tradition for dette. På Mont Blanc er der ikke nogen tilladelse man skal købe for at bestige bjerget. Begrænsningen for bestigningen ligger hovedsageligt i at Mont Blanc er et vanskeligt bjerg, der på alle normal-veje har farlige passager og passager der kræver decideret bjergkundskab.

Hernede kaldes grupperne, der uden guide klatrer bjerge og dyrker sporten i deres fritid "amateurs" , og guiderne "professionelles". Adskillelsen drejer sig omkring hvorvidt det er ens hobby eller arbejde, og har ikke nødvendigvis noget at gøre med det niveau sporten praktiseres på.

Chamonix er bopæl for den højeste koncentration af UIAGM/IFMGA professionelle guider i verden. De er forenet under UIAGM/IFMGA diplomet, der garanterer en overordnet uddannelse standard.

Bjergbestigning kræver et stort engagement og megen tid. For skandinaver eller andre, der ikke bor i bjergene er udfordringen stor. For at opnå et teknisk og fysisk niveau, hvor man på egen hånd sikkert kan give sig i kast med Alpernes 4000m toppe og andre mere tekniske bestigninger kræves flere års træning.

En naturlig rækkefølge af kurser over en 3-4 års periode kunne være:

1. Klatrevæg. Sikring og klatreteknikker.
2. Førstehjælpekursus.
3. Klippeklatrekursus.
4. Redningskursus på klipper.
5. Alpin kursus.
6. Bestigning af andre lettere 4000+ toppe.

Råd for dem der vil bestige Mont Blanc på egen hånd:

1. Vær fysisk stærke og meget motiverede.
2. Hav den fornødne erfaring med brug af steigeisen og isøkse i stejle, snævre og eksponerede passager.
3. Vær god til at rutefinding og navigation.
4. Vær i stand til at tage de rigtige beslutninger mht. til tidsplan, skiftende vejr og forhold på bjerget.
5. Respekter andre reblag på bjerget.
6. Sørg for at lave reservationer til de hytter I går til.
7. Efterlad ikke noget affald på bjerget.

Til toppen >>

Kort og og litteratur

Kort over Chamonix området kan naturligvis købes i Chamonix, men også i Nordisk Korthandel på Studiestrædet 22 i København.

IGN TOP 25 OT 3630 Chamonix". Kort der dækker det meste af Mont Blanc massivet, men ikke alle veje op til Mont Blanc
IGN TOP 25 3531 ET Saint-Gervais". Dette kort dækker hele området omkring Mont Blancs top, men ikke de første dage på den 6-dages Mont Blanc tur.

Der er mange bøger skrevet om alpinisme og bjergbestigning. Det er nyttigt hjemmefra at læse om teknikker og rebarbejde så nogle begreber og manøvrer lettere forstås i praksis.

"Alpin klatring". John Barry, en fin introduktion til bjergbestigning for begyndere, med mange sjove anekdoter. Dansk og Engelsk.

"Freedom of the hills". En "reference-bog" for mange alpinister, med teknikker der bliver holdt up-to-date, ved gentagne nye oplag. Engelsk

"The 100 Best routes in the Mont-Blanc massif". Her er samlet de 100 bedste ruter i massivet fra lette til svære ruter.
I bogen er der også gode råd og vejledning for førstegangs-alpinisten. Gaston Rebuffat, der er forfatter til bogen, var professionel bjergfører i Chamonix og en af efterkrigstidens bedste alpinister. Engelsk og Fransk

Tome 1 og Tome 2: Michel Piola. Granit-klatre guruen, der har lavet mere end 1000 nyture i alperne, mange af dem i Mont-Blanc massivet. Bøgerne indeholder rutebeskrivelser for langt de fleste klippe-klatre ruter i massivet, og omfatter også klippeklatring i Aiguilles Rouges. Engelsk og Fransk
Neige, Glace et Mixte: Godefroy Perroux/ Francois Damilano. 2 af Frankrig allerbedste is klatrere og bjergbestigere har lavet en bog, der hovedsageligt omfatter is-klatre ruter i bjergene, men bestemt også mange lettere ture. Meget gode fotos og beskrivelser. Kun på Fransk.

Climbing in the Mont-Blanc massiv , tome 1 og 2: Lindsey Griffin. Gode bøger der inkluderer alle typer ruter I bjergene og som nok er danskernes foretrukne guidebøger til massivet. Inkluderer mange klassiske og ikke frekventerede ruter. Fotos ikke så gode.
På engelsk.

Ofte vil man på sit lokale bibliotek kunne finde bøger om bjergbestigning og om Mont Blanc specifikt.
I Nordisk korthandel på Studiestrædet 22 i KBH, kan man også være heldig at finde kort og bøger.
Via hjemmesider som www.amazon.com vil de fleste bøger kunne bestilles.

Til toppen >>