Asmus Nørreslet dansk bjergguide
Home > Niveau og fysik

Niveau og fysik

Offpiste skiløb, klatring, bjergbestigning er alle bjergaktiviteter der foretages på alle niveauer. Fra begynder til ekspert. Oplevelsen behøver ikke blive større fordi målet er svært, eller turen bedre fordi bjerget er højt. Alle kan have noget ud af at færdes i bjergene - alt i forhold til ens interesse og form. Vi har valgt at inddele vores ture i et "graderings-system", der burde gøre det lettere at finde ud af om den valgte tur er noget for en.

En gradering er en kombination af 2 dele. Et tal for den tekniske sværhedsgrad og et bogstav for det fysiske krav til turen.

Vælg din aktivitet og læs mere. Eksempler og forslag for ture er under tabellerne.

Bjergbestigning | Offpiste skiløb

Bjergbestigning og gletschertrekking


Teknisk sværhedsgrad
1 Alpine vandrings stier og lettere gletscher traverser. Det er nødvendigt at have tidligere vandre erfaring, og det er fint ikke at være alt for højdeskræk.
2 Vi krydser gletschere og bjergpas og vil iblandt få brug for det alpine udstyr. Vi stiler efter ruter af den letteste Alpin F/PD gradering, med maks. 40-45 grader sne/is og op til 2 grads klatring.

Deltagerene skal som minimum have tidligere vandre/trekking i bjerge eller andet kuperet terræn.
2+ 2+ er et niveau for deltagelse på vores alpin kursus. Udover 2 stilles der her krav til at deltageren har klippeklatring erfaring. Dette kan f.esk. være fra et klatrekursus på kullen hvor der er blevet undervist i sikring, bygning af ankre og abseil.
3 Vi befinder os for det meste i et alpint miljø og bestigningerne kan have relavtivt vanskelige passager på sne/is/klippe. Vores mål er bjergture af PD/AD gradering. Afhængigt at turens karakter kan vi møde op til 45-55 grader sne/is og op til 3-4 grads klippeklatring.

Flere af vores topbestignings ture kræver dette niveau. Ift. hvilken tur man stiler mod vil både vores bjergbestignings-kursus og alpin kursus være en god forberedelse.
4

Decideret klatring og bjergbestigning på sværere ture på klippe, sne, is og mixed terræn af Gradering AD-D, med maks. 60-65 grader sne/is og op til grad 5+ klatring.

Det er nødvendigt at have foretaget andre alpine bestigninger op til PD/AD niveau, og have og have kendskab til rebarbejde, sikring og abseil.

Deltagerne skal have tidligere alpin erfaring. Vi er maks 2 deltagere pr guide.

5 Tekniskt vanskelige ture op til grad TD/ED. Vi er på klippe, sne, is og mixed terræn, og sjældent mere end 1 deltager pr guide.

Deltagerne skal have længere erfaring med alpin klatring, og kunne beskrive en liste af realiserede ture.

Fysik
A Du laver regelmæssig konditionstræning 1-2 gange om ugen (gym, løb, cykling eller anden konditions sport).

Dags ture med etaper på 5-7t, 6-8kg rygsæk.
B Du træner 2-3 gange om ugen med konditions orienteret sport (F.eks løb og cykling). Du bør kunne lave 4-5t vandring, 2-3t MTB eller op til 70km cyckling uden at blive alt for udmattet.

Fler-dages ture med etaper på 7-8 timer. 6-8kg rygsæk.
C Du træner 2-4 gange om ugen med kondtions sport. Du kan gå i op til 7-8 t, løbe i 2t, køre MTB i 4-5t, uden at være helt ødelagt. Du kan have ambitioner om at løbe halv-marathon eller længere distancer. Har du for nyligt lavet et marathon løb, længere cykel løb (etape, marmotte osv), burde du være i kategori.

Det er vigtigt ikke at være overvægtig eller have andre skader for ture i denne kategori.

Fler-dages ture med etaper på op til 10-14 timer. 8-10 kg rygsæk.
D Du går meget op i din træning og er ude næsten hver dag (mere end 3-4 gange om ugen). Du kan løbe marathon på omkring 3t30mn og er ellers ikke bleg for længere ture på MTB eller længere vandreture i fjeldet.

Vi kan forestille os at lave lange alpine ruter på over 12t, med 8-10kg rygsæk.
E Ekstremt veltrænet. F.eks hærens special styrker eller folk der gennemfører ironmans. Dit liv er træning og du løber marathon på omkring 3t og er ikke bleg for at cykle 150-200km på en dag.

Tur eksempler
1A Almindelig trekking omkring Chamonix, Bjergbestignings kursus, Via Ferrata
1B Tour du Mont Blanc, Haute Route,
2+,B Alpin Introduktion
2C Mont Blanc gruppetur, Mont Blanc privat via Tete Rousse
3B Valais 4000+
3C Berner Oberland 4000+, Mont Blanc privat via Cosmique, Matterhorn, Arete Fleche Rousse
4D Kuffner grat, Arete Jardin,
5D Travers af Grandes Jorasses, Swiss route på Les Courtes...

 

Offpiste og skitouring

Teknisk sværhedsgrad
1

Har stået på ski i mange år og haft minimum 15-20 uger på ski. Har modtaget skiinstruktion og kan stå behersket og kontrolleret nedover alle typer pister. Behersker både plov-sving, parellel-sving og kan skrante.

Vi er på offpiste/touring ture hvor terrænnet ikke bliver stejlt i længere passager og eventuelle opstigninger ikke er lange.

2

Står offpiste skiløb med god kontrol når sneen er god. Kan have problemer når sneen bliver vanskelig, men kan skrante nedover sværere passager.

Vi er på klassiskt offpiste terræn i skov, åbne hang og render. Vi undgår eksponerede passager, der ikke kan sikres med reb eller andre teknikker.

Deltagere på dette niveau har normalt allerede været igennem almindelig skiskole og eventuelt også modtaget noget offpiste instruktion.

For skitouring:
Det er ikke et krav at have tidligere skitouring erfaring, men at have prøvet det på en eller flere småture inden programmet er en fordel.

3 Er en erfaren offpiste skiløber. Har flere års offpiste erfaring og bør have flere enkelt dages eller hytte til hytte skitouringer. Kan stå kontrolleret nedover stejlere passager ved skrantning eller kortsving.

Vi kører længere klassiske offpiste og skitouringer og vil ofte få brug for det alpine udstyr (sele, steigeisen, isøkse) i vores færden. Der kan være længere passager af 35-40 grader stejlt terræn, og det er vigtigt at kunne holde god kontrol og fokus, når sneen er hård eller svær.
4

Som under 3. Mestrer desuden kontrollerede kortsving og kan holde kant og kontrol i eksponerede situationer. Er opmærksom på at et fald kan have alvorlige konsekvenser og kører derefter.

Skiløb på lange offpiste runs, hvor vi ofte er på stejlere passager (op til 45-48 grader) i snævre couloirs og stejlhang, hvor sneen og føret kan variere.

5 Tekniskt fuldent skiøber med mange års offpiste og skitouring erfaring. Kan komme kontrolleret nedover selv de stejleste passager, og er vandt til brugen af det alpine udstyr (reb, steigeisen, isøkse..). Har ski-instruktør niveau på ski.
Fysik
A

Du laver regelmæssig konditionstræning 1-2 gange om ugen (gym, løb, cykling eller anden konditions sport).

Du kan klare flere dages skiløb i træk fra lifternes åbning til lukning.

Ved skitouring skal man forvente op til 600 højdemeter stigning, og sjældent mere end 2t stigning.

B

Du træner 2-3 gange om ugen med konditions orienteret sport (F.eks løb og cykling). Du bør kunne lave 4-5t vandring, 2-3t MTB eller op til 70km cyckling uden at blive alt for udmattet.

Står vi offpiste er vi ofte på mere anstrengende offpiste nedfarter, og forsøger at maksimere dagen ved at holde korte pauser.

Ved skitouring skal man forvente 600-900 højdemetre per dag. Enkelte dage i ugen kan være en smule hårdere. Regn med 6-8t dage ved touring.

C Der trænes 3-4 gange om ugen med kondtionstræning. Du er ude hver weekend og når at træne flere dage i løbet af ugen. Du kan gå i op til 7-8 t, løbe i 2t, MTB 4-5t uden at du er helt ødelagt. Du har f.eks ambitioner om at løbe halv-marathon eller lignende sport. Det er vigtigt ikke at være overvægtig eller have andre skader for ture i denne kategori.

Vi laver flere timers skitouring pr dag med op til 1000 højdemetre per dag. Enkelte dage i ugen er ekstra hårde med op til 8-10t skiløb/touring.
D Du går meget op i din træning og er ude næsten hver dag (mere end 4 gange om ugen). Du kan løbe marathon på omkring 3t30mn og er ellers ikke bleg for længere ture på MTB eller længere vandreture i fjeldet.

Vi laver længere skitouringer, der kræver rigtigt gode ben på optur som nedtur. Ofte touringer på 1200-1500 højdemetre per dag.
E

Ekstremt veltrænet. F.eks hærens special styrker eller folk der gennemfører ironmans. Dit liv er træning og du løber marathon på omkring 3t og er ikke bleg for at cykle 150-200km på en dag.

Vi er på touringer der kan byde på over 1500 højdemetre og på terræn der kræver evig god kontrol, fokus og styrke.


Tur eksempler
1A Vallee Blanche
2A Chamonix offpiste, Col du Dard
2A Pas de Chevre, Envers du Plan, Glacier du Toule, Chrochues Berard, Heliskiing
2B Introduktions skitouring kursus, Col du Passon, Col du Beugeant, Pt. Ronde,
3B Haute Route - Chamonix Zermatt
3C Berner Oberland travers, Tour de Grands Paradiso, Breche de Puisseux, Andermatt-Engelberg touring
3D Mont Blanc med ski fra Vallot
4C Couloir Marbre, Couloir Cosmique, Glacier Ronde, Couloir Poubelle, Couloir Capucin
4C/D Avancerede ski touringer/offpiste omkring Chamonix. F.eks Aig. d'Argentiere, Mt. Dolent, Mont Blanc nordside, Couloir d'Hannibal Mt. Velan
5D Ekstrem skiløb. F.eks Col des Cristaux, Couloir d'Eboulement, Col des Droites